Kako prepoznati fake DS3 džojstik.

Cilj ovog teksta je da Vas uputi kako da prepoznate „fake“ (kopiju, lažnjak) Dualshock kontrolera za PS3.

U poslednje vreme po internetu i po forumima je bilo dosta rasprava oko legitimiteta raznih prodavaca i njihove opreme. Mnoge mušterije su nam se požalile da su naleteli na lažne džojpede za PS3.  Ima više faktora koji utiču na prepoznavanje.

Prvo i osnovno pravilo – ukoliko je ponuda isuviše dobra da bi bila istinita – verovatno je u pitanju je kopija.

U sledećem video klipu možete videti čoveka koji je prevaren, kupio je crveni Dualshock kontroler preko ebay-a za 20-ak dolara, i kako bi pomogao zajednici odlučio je da uporedi original koji je imao sa novom kopijom. Pogledajte video klip!

Evo još nekoliko bitnih stvari na koje treba obratiti pažnju.

Najbitnije stvari:

  1. Kvalitet izrade – kopije imaju tvrđu i nekvalitetniju plastiku, nemaju onu mekoću i onu završnu obradu od kvalitetne plastike koju ima original.
  2. Boje – najbolje bi bilo kada biste mogli da uporedite boje na dugmićima sa originalnog džojstika.
  3. Nalepnica sa donje strane – brojevi su nabijeni na malu površinu, dok su na originalu malo rašireni. A sama nalepnica je sivkasta, dok je na kopiji bela. Postoje i kopije sa sivom nalepnicom, ali je tu prilično čest slučaj da noktima možete vrlo lako da ogluite sav tekst. Kod originala ovo ne sme da se dešava.
  4. PS dugme – na jeftinijim kopijama uopšte ne piše PS, nego PS3. Kod malo boljih kopija takođe postoji manja razlika u boji.
  5. Indikatori na vrhu pored usb priključka – kada se pritisne PS dugme počeće da svetle. Na zvaničnom Sony-evom sajtu piše da se kroz njihove džojstike svetlost ne probija, ili je to prosijavanje minimalno.
  6. Uporedite brojeve sa kutije sa onima na poleđini džojstika – ukoliko se ne poklapaju u pitanju je kopija!
  7. Šraf ispod nalepnice – takođe dosta čest slučaj kod kopija. Kada prstom prevučete preko nalepnice možete osetiti reljefno udubljenje, to je od rupe za šraf koja postoji na nekim kopijama. Dakle ako ovo primetite, imate još jedan pokazatelj da je u pitanju prevara.
  8. Boja kontrolera označena na kutiji – na svakoj kutiji ukoliko je u pitanju džojstik u boji (ne crni) treba da piše koja je boja u pitanju. Nalepnica se nalazi u donjem desnom ćošku kada kutija stoji uspravno. Kod crnih joypada ne piše boja na starim pakovanjima dok na novim piše.

Ovo su samo nekoliko glavnih pokazatelja kako da prepoznate kopiju Dualshock džojstika. Da biste bili sigurni, kupujte na proverenim mestima.

POGLEDAJTE NAŠU PONUDU!