2013. je bila zaista sjajna godina za video igre. Možda ne najbolja godina ikada, ali 2013. je bilo puno ambicioznih, ali i iznenađujućih igračkih naslova.

2013. je bila i godina rekorda za igre, GTA V je oduvao sve ranije rekorde u prodaji video igara, a kraj godine je obeležila i pojava najnovijih konzola  Xbox One i PS4.
Na kraju godine se obično napravi sumiranje utisaka i izbaci lista najboljih igara. U daljem tekstu videćemo koje su to najbolje igre u 2013. po izboru Forbes magazina.

6. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

“A link Between Worlds radi ono što je Legend of Zelda  serijal uvek radio najbolje, ponovo doživljavamo poznate lokacije na nov i svež način”, piše Andy Robertson.

U slučaju ove igre, ono što nam je već poznato je stara igra za SNES (Super Nintendo)  A link to the Past. Na više načina igranje nove Nintendo 3DS igre je kao poseta starom prijatelju. Sve osnovne komponente koje čine jednu Zelda igru su tu: Hyrule, Zelda koju treba spasiti, pretnja Ganona, zagonetke, dungeoni i bombe. I naravno mač i štit.

I u duhu starih Zelda igara, sve se u  A link Between Worlds uklapa savršeno zajedno.Čak se i nova mogućnost koja dozvoljava Linku da se pretvori u sliku i lakše putuje među oblastima čini poznatom.

20 sati gameplay su nabijeni akcijom. Ova igra se nalazi i na Forbes listi najboljih igara za ručne konzole.

5. Far Cry 3: Blood Dragon

Dave Their je nazvao Far Cry 3: Blood Dragon “trijumfom” i ukazao još da scenario i dijalozi u igri “manevrišu na liniji između poznavanja ironije i prave ljubavi sve vreme”

Ova igra se takođe nalazi na Forbes listi najboljih open world igara u 2013.

A Their je tu napisao: “Ubisoft nam je dao redak primer sveta koji se čini jedinstvenim, uzbudljivim i zabavnim sve u isto vreme”.

“Neon pink boja, sve preuveličano, ali mehanički moguće, Blood Dragon  je ne samo jedna od najboljih pucačkih igara ove godine već i jedna od najboljih igara ikada. Igra takođe služi kao primer meta-komentara na same video igre”, napisao je još Forbesov novinar.

4. Tomb Raider

Na 4. mestu se nalazi reboot popularne Tomb Raider franšize. Ovo je vizuelno, igra koja oduzima dah, nabijena prelepim pejzažima i ludom akcijom, koja počinje sporo, ali ubrzo postaje pravo uživanje igrati je.

Dave Their je pohvalio ovu reboot priču o “nastanku” prave Lare Croft i rekao “savršeno izvedeno, deluje kao da sastavljate legendu video igara od početka”.

Paul Tassi je nazvao ”najboljom igrom u Tomb Raider seriji u poslednjih 10 godina” iako je dao neke kritike na sistem borbe u igri.

Tomb Raider je izuzetna single player igra i pruža jedno jedinstveno iskustvo kada je odigrate.

3. Assassin’s Creed IV: Black Flag

Assassin’s Creed IV: Black Flag  je fantastična igra puna avantura na moru i piratske zabave. Takođe ima i jedan od najboljih krajeva od bilo koje igre iz 2013.

Igra je već pobednik Forbes liste najboljih open world video igara u 2013.

Dave Thier kaže:” Ubisoft je ovoga puta shvatio da nije dovoljno samo napraviti istorijsku sandbox igru, treba napraviti istorijsku sandbox igru koja je zabavna”.

Svet Kariba u Black Flag je vrlo živ i prepun događanja i ne može da ponestane mesta za istraživanje, a ima i pregršt ubistava i pomorskih bitaka. Možete izgubiti sate i sate u ovoj igri, a da uopšte ne napredujete u glavnoj priči. Na sreću, Edward Kenway je mnogo bolji glavni protagonista kad se uporedi sa prošlogodišnjim Konorom iz Assassin’s Creed III.

Ako ste ikad zamišljali sebe u ulozi pirata, Black Flag je prava igra za vas.

2. The Last of Us

Sumorna post-apokaliptična avantura Naughty Dog srudija je jedno od najdubljih emocionalnih igračkih iskustava ove godine, a možda i ikada. The Last of Us ima jedan od najiznenađujućih i kontraverznih krajeva među video igrama ikada.

Paul Tassi je rekao da je igra “vizuelno impresivna, prelepo odglumljena i uzbudljiva za igranje ”. Takođe je rekao i da je The Last of Us: ”odgovor na najčešće žalbe da su pucačke igre repetitivne i na mnogo načina ova igra je pravo umetničko delo”.

Priča ove video igre je jedna od najboljih ikada. Od igrača se traži da donese neke teške  odluke za opšte dobro i tako preispita sopstvene moralne vrednosti. Odgovori koji se dobijaju u igri su najbolje reći dvosmisleni, a dvosmislenost je retka pojava u današnjim video igrama.

Sumorna, ali moćna priča, prelepa grafika, vrhunski voice-acting i potresan kraj sve su to odlike igre
The Last of Us.

1. BioShock Infinite

Trenutak kada prvi put zakoračite u leteći grad Columbia i vidite karneval, hover-craft sa barber-shop kvartetom koji peva pesme Beach Boysa u totalno pogrešno istorijsko doba, taj trenutak predstavlja zaista jedinstveno iskustvo koje nismo skoro sreli u video igrama. Taj osećaj zadivljenosti onim što vidimo.

Dave Their kaže: ”Igra je prelepi spektakl u početku. Nekih 15 minuta od početka ubijate stražara i krv šiklja svuda i vratili ste se u realnost i shvatili da je ovo samo video igra”.

U Forbesu je preovladalo mišljenje da iako ima previse pucanja, a premalo zagonetki, istraživanja i magija, da je  BioShock Infinite  sa svojom ambicioznom pričom i idejom nešto što je zaokupiralo pažnju svih igrača.

Glavni likovi, Booker DeWitt, Elizabeth Comstock, čak i Songbird svi su oni pažljivo građeni, potpuno razvijeni, jedinstveni i sve ćemo ih upamtiti. Gluma je na vrhunskom nivou takođe. Možda je najbolji lik od svih sam leteći grad Columbia.

Paul Tassi kaže: “Da je Columbia je jedno od nezaboravnih iskustava i lokacija ikada u video igrama, jedinstveno dostignuće i jedno prelepo mesto”.

BioShock Infinite nije najispoliranija pucačka igra i nije ni najkompleksniji RPG. Ali je priča u igri pravo remek delo i primer šta može da se uradi sa pucačkom igrom sa velikim budžetom kao alatom za inovaciju, ali i zaradu.

Ovo je igra koja mami igrača da je odigra bez prekida, i nakon završetka da duže razmišlja o njoj i onome što se zapravo desilo.

BioShock Infinite nije savršena igra. Ali nema igre sa ove liste koja je savršena.Svaka ima neku manu. Tomb Raider možda ima previse Quick Time Events. Assassin’s Creed IV ima previse jednostavnu borbu. The Last of Us, BioShock Infinite,Tomb Raider,  sve ove igre su mogle imati nešto manje borbe generalno.

JOŠ ODLIČNIH IGARA:

Ali da stavimo kritike po strani, 2013. je bila izuzetna godina, puna ambicioznih igara. Sada sledi lista igara koje nisu ušle u prvih šest, ali su vredne pomena po Forbes-u.

Rayman Legends

Ovo je Ubisoftov uvrnuti i frenetični platformer pun humora. Prelepa grafika i manični dizajn nivoa čini ovu igru jednom od najzabavnijih ove godine. Svakako jedna od najboljih 2D platformskih igara ikada.

Gone Home

Ovo je kontraverzna igra koja je dobila dosta pohvala, ali i kritika na račun njenog avangardnog pristupa gameplay-u ili odsustvu istog. Ovo je jedna od onih igara koju ljudi ili vole ili mrze. Ovo je takođe i odlična prva igra jednog malog razvojnog studija.

Grand Theft Auto V (GTA V)

GTA V će ući u istoriju kao najbrže prodavana igra ikada. Ali GTA V je i remek delo open world dizajna u igrama. Ovoga puta je pokušano nešto novo u GTA franšiži, GTA V ima tri glavna junaka. U svakom slučaju i na ovu igru mogu da se izgube sati i sati igranja.

Super Mario 3D World

Super Mario 3D World je vrlo ispolirana i dobro dizajnirana igra za Wii U. Prelepa prezentacija i zabavni challenge čine ovo jednodm od najboljih Mario igara u poslednjih mnogo godina. Ovo je igra prepuna mašte i zabave.

Gunpoint

Ovo je stealth indie puzzle igra koju mnogi nisu ni zapazili ove godine. Ali predstavlja vrlo zarazno i uzbudljivo iskustvo.

Papers Please

Kada govorimo o zaraznim indie igrama ne možemo ni ovu da preskočimo. Ova naizgled jednostavan igra sa menadžmentom prelaska granice pruža prilično emocionalno iskustvo igranja. Pobednik je Forbes liste najboljih indie igara u 2013.

The Stanley Parable

Ovo je važna igra jer naglašava jaz između video igara i nekog drugog vida kritičkog delovanja. Zanimljive zagonetke i kontraverzan gameplay sa čak 17 mogućih krajeva čini ovu igru kontra tezom pristupu kako se prave današnje igre sa visokom budžetom.

Šta vi mislite o ovom Forbes izboru najboljih igara u 2013? Ko su bili vaši favoriti?

GTA 5

GTA 5

 

izvor: winwin.rs